Про затвердження пакету офіційних документів робочої групи по розробці та впровадженню процедури забезпечення безпеки, заснованої на принципах НАССР
У К Р А Ї Н А
Комунальний заклад «Ситковецька загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів
Райгородської сільської ради Немирівського району Вінницької області»
Ідентифікаційний код 24900027 Адреса: 22865, ВІННИЦЬКА область, НЕМИРІВСЬКИЙ район,
смт. СИТКІВЦІ, вул..І.Франка, 5. Тел/факс: (04331) 6-22-33 E-mail: sitkowtci@ukr.net
НАКАЗ
від 29 грудня 2021 року № 100
Про затвердження пакету офіційних
документів робочої групи по розробці
та впровадженню процедури забезпечення
безпеки, заснованої на принципах НАССР
Відповідно до Закону України»Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», на виконання наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінітерства аграрної політики та продовольства України № 429 від 17.10.2015, з метою розробки та впровадження в закладі процедур для підтримання гігієни у всьому харчовому ланцюгу, які необхідні для виробництва та постачання безпечних харчових продуктів для споживання людиною, а також правила поводження з харчовими продуктами
НАКАЗУЮ:
- Затвердити Програму виробничого контролю Ситковецької ЗОШ І – ІІІ ст., засновану на принципах НАССР, що додається (Додаток 1).
- Затвердити Положення про групу з безпечності харчових продуктів (робочу групу НАССР) у Ситковецькій ЗОШ І – ІІІ ст., що додається (Додаток 2).
- Затвердити функціональні обов’язки керівника робочої групи НАССР СИтковецької ЗОШ І – ІІІ ст., що додаються (Додаток 3).
- Затвердити функціональні обов’язки членів робочої групи НАССР Ситковецької ЗОШ І – ІІІ ст., що додаються (Додаток 4).
- Затвердити виробничі програми обов’язкових попередніх заходів:
Програма контролю території
Програма контролю відходи
Програма контролю санобробки
Програма контролю транспортування та скаладування
Програма перехресне забруднення
Програма ремонт виробничі приміщення
Програма санобробка ємностей сміття
Програма санобробка контейнерів сміття
Програма технічного контролю
- Затвердити програми-передумови системи НАССР щодо:
- належного планування виробничих, допоміжних і побутових приміщень;
- стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування, а також заходів щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок;
- планування та стану комунікацій (вентиляції, водопроводів, водопостачання та водовідведення, електро- та газопостачання, освітлення тощо);
- безпечності води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують із харчовими продуктами;
-чистоти поверхонь, процедур прибирання виробничих, допоміжних, побутових приміщень, та інших поверхонь;
- щодо здоров’я та гігієни персоналу;
- щодо поводження із відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення;
- щодо контролю за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засобів профілактики та боротьби;
- щодо безпечного зберігання та використання товсичних сполук і речовин;
- щодо специфікації і контролю постачальників;
- щодо зберігання і транспортування сировини, продуктів харчування;
- щодо контролю технологічних процесів;
- щодо маркування харчових продуктів та поінформованості споживачів.
- Затвердити інструкції системи управління безпечністю харчових продуктів:
- І_01_керування_ інфраструктурою_К
- І_03_санобробка_К
- І_04_миючі_К
- І_05_відходи_К
- І_06_шкідники_К
- І_07_особ_гігієна_К
- І_08_перехресне_забруднення_К
- І_09_закуп_прод_К
- І_10_оцін_постач_К
- І_11_транспортування_К
- І_12_зберігання_прод_К
- І_13_техконтроль_К
- І_14_простежуваність_К
- І_15_інформування_К
- Затвердити правила та інструкції по харчоблоку:
- правила особистої гігієни працівників харчоблоку;
- правила відвідування виробничого підрозділу зовнішніми відвідувачами;
- правила відвідування працівниками харчоблоку туалетної кімнати;
- санітарно-гігієнічні вимоги до обслуговуючого персоналу під час відвідування харчоблоку;
- правила щодо санітарного одягу;
- щодо поводження із відходами;
- щодо приготування і використання миючих і дезінфікуючих засобів і речовин;
- документовану процедуру вхідного контролю сировини та харчової продукції;
- вимоги щодо тари і упаковки, технологічних засобів обладнання інвентаря, миючих та дезінфікуючих засобів, спецодягу;
- щодо умов та термінів зберігання продуктів, що швидко псуються;
- з оцінки якості продуктів харчування та продовольчої сировини, що постачається;
- щодо дій при встановленні недоброякісності продовольчої продукції;
- з контролю за складом та склотарою;
- з дотримання вимог щодо миття рук персоналом харчоблоку;
- з дотримання вимог щодо санітарного одягу та особистої гігієни персоналу;
- про дії персоналу у разі псування продуктів харчування та продовольчої сировини;
- щодо процедури відкликання продуктів;
- з прийому продуктів харчування та продовольчої сировини;
- щодо продуктів харчування, заборонених до використання;
- щодо видалення відходів;
- щодо використання в харчуванні дітей консервованих продуктів;
- з попередження фізичного забруднення;
- щодо забезпечення подвійної термічної обробки виробів з м’ясного та рибного фаршу;
- з дотримання виробничого процесу на харчоблоці;
- з бракеражу готової продукції;
- з дотримання вимог з обробки сировини та приготування страв;
- щодо дотримання правил прибирання харчоблоку;
- з дотримання вимог до миття кухонного посуду;
- з дотримання вимог щодо миття і очищення овочів та фруктів;
- з дотримання санітарних вимог до посуду і тари;
- з дотримання санітарних вимог до інвентаря;
- з дотримання санітарних вимог до обладнання;
- з проведення заходів по боротьбі з комахами і гризунами;
- щодо зняття і збереження добових проб;
- щодо дій працівників у разі відсутності електропостачання.
- Контроль за виконанням наказу залишаю за собою
Директор школи Олександр МАРИНИЧ
Додаток 1
до наказу по Ситковецькій ЗОШ І – ІІІ ст.
від 29.12.2021 №100
Програма виробничого контролю,
заснована на принципах НАССР Ситковецької ЗОШ І – ІІІ ст.
Програма розроблена відповідно до ст. 33 Закону України від 22.07.2014р.
№ 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (харчовий закон), Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійного діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)», Закону України № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти», Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 08.08.2019 № 446 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійного діючих процедур, заснованих на принципах НАССР».
Дана програма встановлює вимоги до забезпечення безпеки харчової продукції під час її виробництва, організації контролю в Ситковецькій ЗОШ І- ІІІ ст.із застосуванням принципів НАССР (системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок), викладених у Директиві Ради Європейської спільноти 93/43. Використання принципів НАССР полягає у контролі кінцевого продукту і забезпечує виконання головних принципів аналізу небезпечних факторів і контролю у критичних точках:
Принцип 1. Проведення аналізу ризиків (ідентифікація потенційного ризику або ризиків (небезпечних факторів), які пов’язані з виробництвом продуктів харчування, починаючи з отримання сировини до кінцевого використання, включаючи всі стадії життєвого циклу продукції (обробку, переробку, зберігання і реалізацію з метою виявлення умов виникнення потенційного ризику і встановлення необхідних мір для їх контролю).
Принцип 2. Визначення Критичних Контрольних Точок (ККТ) у виробництві для усунення ризику чи можливості його появи при цьому певні операції виробництва харчових продуктів можуть охоплювати доставку сировини, підбір інгридієнтів, переробку, зберігання, транспортування і реалізацію.
Принцип 3. Визначення критичних меж для кожної ККТ ( у документах системи НАССР або технологічних інструкціях слід встановлювати і дотримуватись граничних значень параметрів для підтвердження того, що критична контрольна точка знаходиться під контролем.
Принцип 4. Розробка системи моніторингу ККТ, яка дозволяє забезпечити контроль критичних контрольних точок на основі запланованих заходів та спостережень.
Принцип 5. Розробка корегувальних дій та застосування їх у випадку негативних результатів моніторингу.
Принцип 6. Розробка процедур перевірки системи НАССР, які повинні систематично проводиться для забезпечення ефективності функціонування системи НАССР.
Принцип 7. Документування та записи НАССР всіх процедур системи, форм і способів реєстрації даних, які до системи НАССР.
Метою виробничого контролю за якістю харчової продукції в закладі є забезпечення відповідності виготовленої в обіг харчової продукції вимогам у процесі її виробництва та учнів, обмеження шкідливого впливу об’єктів виробничого контролю шляхом виконання санітарних правил, санітарно - протиепідеміологічних та профілактичних заходів, організація та здійснення контролю за їх виконанням.
Визначення
У даній програмі застосовуються слідуючи терміни з відповідними визначеннями:
- НАССР (аналіз ризиків і критичні контрольні точки) - Концепція, що передбачає систематичну ідентифікацію, оцінку та управління небезпечними факторами, суттєво впливаючи на безпеку продукції;
- система НАССР - сукупність організаційної структури, документів, виробничих процесів і ресурсів, необхідних для реалізації НАССР;
- група НАССР - група спеціалістів (з кваліфікацією у різних галузях), яка розробляє, впроваджує і підтримує у робочому стані систему НАССР;
- небезпека - потенційне джерело шкоди здоров’ю людини;
- небезпечний фактор - вид небезпеки с конкретними ознаками;
- ризик - поєднання вірогідності реалізації небезпечного фактору та ступені тяжкості його наслідків;
- допустимий ризик - ризик, прийнятний для споживача;
- неприпустимий ризик - ризик, перевищуючий рівень допустимого ризику;
- безпека - відсутність неприпустимого ризику;
- аналіз ризику - процедура використання доступної інформації для виявлення небезпечних факторів і оцінки ризику;
- валідація (підтвердження) - це отримання доказів того, що всі елементи НАССР - плану є вірними і забезпечують безпечність продукції;
- верифікація (перевірка) - застосування методів, процедур, аналізів та інших оцінювань, додатково до моніторингу ККТ, щоб визначити відповідність до плану НАССР;
- запобіжні дії - дії, які виконують для усунення причини потенційної невідповідності або іншої потенційно небажаної ситуації і спрямовані на усунення ризику або зниження його до допустимого рівня;
- коригуючи дії - дії, які виконують для усунення причини виявленої невідповідності або іншої небажаної ситуації і спрямовані на усунення ризику або зниження його до допустимого рівня;
- управління ризиком - процедура вироблення і реалізації запобіжних та коригувальних дій;
- критична контрольна точка - місце проведення контролю для ідентифікації небезпечного фактора і управління ризиком;
- застосування за призначенням - використання продукції (виробу) відповідно до вимог технічних вимог, інструкції та інформації постачальника;
- застосування за призначенням - використання продукції (виробу) в умовах, не передбачених постачальником, обумовлених звичною поведінкою користувача;
- граничне значення - критерій, що розділяє допустимі і неприпустимі значення контрольованої величини;
- моніторинг - проведення запланованих спостережень або вимірювань параметрів в критичних контрольних точках з метою своєчасного виявлення їх виходу за граничні значення і отримання необхідної інформації для вироблення запобіжних дій;
- система моніторингу - сукупність процедур, процесів і ресурсів, необхідних для проведення моніторингу;
- перевірка (аудит) - систематична і об’єктивна діяльність по оцінці виконання встановлених вимог, що проводиться особою (експертом) або групою осіб (експертів), незалежних в ухваленні рішень;
- внутрішня перевірка - перевірка, проведення персоналом організації, в якій здійснюється перевірка.
Додаток 2
до наказу по Ситковецькій ЗОШ І – ІІІ ст.
від 29.12.2021 №100
ПОЛОЖЕННЯ
про робочу групу з безпечності харчових продуктів (НАССР)
Ситковецької ЗОШ І – ІІІ ст.
- Загальні положення
1.1. Це положення встановлює основні завдання, функції, права, обов’язки, склад, відповідальність, організацію і порядок роботи, обов’язки членів групи безпечності харчових продуктів (далі - група НАССР).
1.2. Група безпечності харчової продукції – колегіальний координаційний орган Ситковецької ЗОШ І – ІІІ ст.по побудові, впровадженню та функціонуванню системи управління безпечністю харчової продукції.
1.3. Голова та члени Групи безпечності харчової продукції визначаються на підставі наказу директора закладу.
1.4. Група НАССР повинна складатися з осіб, включаючи керівників, які представляють різні напрями діяльності потужності, від яких залежить безпечність харчової продукції, та які мають знання і досвід в області організації громадського харчування, санітарно-гігієнічних вимог, вимог до устаткування, небезпечних чинників харчових продуктів в межах сфери дії системи управління безпечністю харчових продуктів та розробляють, впроваджують і підтримують в робочому стані систему безпечності харчових продуктів організації.
1.5. Кожен учасник групи НАССР повинен бути відповідальним за один чи декілька процесів, а також має бути запроваджено практику взаємозамінності.
1.6. Група НАССР визначає сферу застосування системи НАССР, яка розповсюджується на технологічні процеси та види небезпечних факторів, що вивчаються й досліджуються, та повинна розробити заходи керування небезпечними чинниками.
1.7. У своїй діяльності група НАССР керується вимогами законодавчих і нормативних актів, наказами та розпорядженнями директора школи, керівними і методичними документами з розробки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів, а саме:
- Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (із змінами, внесеними згідно із Законами України від 20.12.2019 № 421-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров’я», від 04.06.2020 № 678-IX «Про внесення змін до розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»;
- Наказ Мінагрополітики України від від 17.10.2015 № 429 «Про затвердження Змін до Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)».
1.8. Група НАССР не є структурним підрозділом закладу. Члени групи виконують свою діяльність в області безпечності харчових продуктів незалежно від посадових обов’язків.
1.9. Режим робочого часу, виробничі, трудові і соціально-економічні питання визначаються правилами внутрішнього трудового розпорядку, дія яких поширюється на всю групу НАССР. В даному положенні використовуються терміни, визначення і скорочення у наступному значені:
СУБХП - система управління безпечністю харчових продуктів.
НАССР - концепція управління безпечністю харчових продуктів, заснована на аналізі небезпек і встановлення контрольних критичних точок.
- Склад та функції групи НАССР
2.1. Склад групи
До складу групи входять:
керівник групи, секретар групи і члени групи. Розподіл обов’язків між членами групи НАССР здійснює керівник групи відповідно до посадових інструкцій і даного положення.
2.2. Основні завдання і функції групи НАССР
2.2.1 Керівник групи НАССР виконує наступні функції:
- координує роботу групи, розподіляє обов’язки;;
- забезпечує відповідне навчання та компетентність членів групи;
- надає звіти вищому керівництву про результативність та придатність СУБХП; - вносить пропозиції директору про зміну складу робочої групи, в разі необхідності;
- враховує при розробці системи сферу поширення системи управління безпечністю харчових продуктів;
- вживає заходів щодо невиконання рішень групи;
- представляє вільне вираження думок кожного члена групи.
2.2.2. Секретар групи НАССР здійснює такі функції:
- організовує засідання групи;
- реєструє членів групи на засіданнях;
- доводить до виконавців рішення групи;
- веде протоколи рішень, прийнятих робочою групою;
- відстежує виконання рішень групи;
- при несвоєчасному виконанні рішень групи доповідає про всі обставини голові групи.
2.2.3. Група НАССР, члени групи здійснюють такі функції:
- проведення робіт з розробки СУБХП;
- складання описів продукції, сировини, допоміжних матеріалів;
- побудова блок-схеми виробничого процесу, підтвердження блок-схеми;
- складання переліку потенційно небезпечних чинників, проведення їх аналізу:
- розгляд контрольних заходів;
- визначення критичних точок контролю;
- встановлення граничних значень для кожної критичної точки контролю;
- вибір системи моніторингу для кожної критичної точки контролю;
- вибір коригувальних дій;
- вибір процедур перевірки;
- ведення документів та реєстрації даних;
- проведення аналізування розроблених документів;
- постійне аналізування вимог до порядку виконання робіт і аналіз досягнутого рівня з метою виявлення резервів підвищення якості і безпечності, забезпечення системного підходу до вирішення проблем, пов’язаних з безпечністю харчової продукції;
- планування та проведення внутрішніх аудитів СУБХП;
- періодична перевірка (не менше 1 разу на рік) описів продукції і виробництва.
- щорічне розгляд та затвердження програми аудитів і аналіз її виконання.
- розгляд претензій та рекламацій від споживачів на харчову продукцію;
- здійснення контролю над періодичністю проведення випробувань харчової продукції зовнішніми лабораторіями.
- Організація та порядок роботи групи НАССР
3.1. Засідання групи проводяться не рідше одного разу на місяць в період розробки та впровадження системи, і не рідше одного разу на квартал в період функціонування системи. У період між засіданнями члени групи крім виконання своїх безпосередніх посадових обов’язків займаються збором, систематизацією і обробкою інформації щодо запропонованих питань, а також виконанням рішень групи. Попередня дата і час чергового засідання групи встановлюється та узгоджується на попередньому засіданні і може бути уточнена за п’ять днів до наміченої.
3.2. Робота групи зорганізується так: не пізніше трьох днів до чергового засідання групи секретар групи складає порядок денний засідання і здійснює ознайомлення з нею членів групи. До порядку денного включаються питання, передбачувані для розгляду, включаючи розгляд виконання рішень попередніх засідань групи. Форма протоколу засідання групи наведена в (додатку 1).
3.3. Рішення на засіданні групи приймаються спільно, проте право прийняття остаточного рішення залишається за керівником групи. Всі рішення, доручення, відповідальні за виконання рішень, терміни виконання, особливі думки заносяться в протоколи засідання групи, який оформляє секретар групи. Протокол засідання групи розсилається членам групи або іншим працівникам закладу, які відповідальні за виконання рішень зазначених в протоколі засідання групи.
- Члени групи НАССР мають право:
- вносити пропозиції керівництву закладу з розробки, впровадження та функціонування СУБХП;
- вносити пропозиції керівництву закладу з розробки та вдосконалення організаційної діяльності харчоблоку;
- вносити пропозиції керівництву закладу при розробці планів технічного переоснащення;
- брати участь в організації підготовки та підвищення кваліфікації персоналу по системам управління безпечністю харчових продуктів.
- Члени групи НАССР зобов’язані:
- бути присутнім на всіх засіданнях групи, за винятком поважних причин відсутності;
- враховувати думку інших членів групи;
- виконувати розпорядження керівника групи, що стосуються СУБХП;
- надавати повну та об’єктивну інформацію з даного питання, в рамках своєї компетенції;
- уникати конфліктних ситуацій з іншими членами групи;
- виконувати в повному обсязі функції, які покладені на групу НАССР цим Положенням;
- своєчасно і якісно виконувати встановлені керівником групи завдання;
- виконувати вимоги законодавчих та нормативних актів про безпеку харчових продуктів;
- забезпечувати конфіденційність отриманої інформації.
- Відповідальність.
Всю повноту відповідальності за якість і своєчасність виконання функцій, покладених цим Положенням на групу НАССР, несе керівник групи НАССР.
Керівник групи НАССР здійснює контроль над роботою співробітників і вживає заходів впливу у разі невиконання ними обов’язків. Ступінь відповідальності інших членів групи НАССР встановлюється посадовими інструкціями.
Додаток 3
до наказу по Ситковецькій ЗОШ І – ІІІ ст.
від 29.12.2021 №100
Функціональні обов’язки керівника робочої групи НАССР
Ситковецької ЗОШ І – ІІІ ст.
Керівник робочої групи НАССР – особа, відповідальна за впровадження плану НАССР, добре знайома з теоретичними основами НАССР та має навички управління.
Керівник робочої групи виконує такі функції:
- забезпечує відповідність складу робочої групи сфері застосування та потребам дослідження;
- вносить зміни до складу робочої групи (у разі потреби);
- координує роботу робочої групи, забезпечуючи розроблення, впровадження та підтримування системи НАССР;
- забезпечує дотримання розробленого та узгодженого плану робіт;
- розподіляє види робіт та відповідальність за їх виконання;
- доводить до виконавців рішення групи;
- забезпечує дотримання системного підходу;
- забезпечує дотримання сфери застосування дослідження;
- головує на засіданнях робочої групи й надає можливість вільно висловлювати свої думки кожному члену групи;
- представляє робочу групу керівництву;
- звітує перед керівництвом за використані групою ресурси;
- веде документацію (графік навчання персоналу, індивідуальні журнали обліку навчання);
- затверджує документацію НАССР закладу у директора закладу освіти;
- здійснює загальне керівництво організацією харчування дітей.
При формуванні робочої групи НАССР керівник групи орієнтується на:
- тих, хто залучатиметься до ідентифікації небезпеки;
- тих, хто залучатиметься до визначення критичних точок контролю;
- тих, хто здійснюватиме моніторинг в критичних точках контролю;
- тих, хто перевірятиме операції в критичних точках контролю;
- тих, хто перевірятиме зразки та виконуватиме процедури перевірки (аудиту).
Додаток 4
до наказу по Ситковецькій ЗОШ І – ІІІ ст.
від 29.12.2021 №100
Функціональні обов’язки членів робочої групи НАССР
Ситковецької ЗОШ І – ІІІ ст.
- Організацію засідань робочої групи, реєстрацію членів групи на засіданнях, ведення протоколів рішень, прийнятих робочою групою здійснює технічний секретар, функції якого може виконувати один із членів робочої групи.
- Кожен член робочої групи НАССР повинен грунтовно розуміти і знати:
- технологію та обладнання, що використовується на технологічних лініях;
- практичні аспекти операцій, пов’язаних з виробництвом харчових продуктів;
- послідовність виконання та технологію процесу;
- застосовані принципи та методи харчової мікробіології;
- принципи та методики НАССР;
- нормативну та технічну документацію на продукцію.
- Завдання робочої групи НАССР полягає у визначенні сфери застосування та мети плану НАССР, тобто визначені границь плану НАССР від початку до кінця, з можливістю перспективного включення додаткових завдань.
- Робоча група повинна дотримуватися технічного завдання на проведення досліджень, обмеженого одним-двома видами небезпечних чинників, або такого, що охоплює лише питання безпечності харчового продукту.
- Члени робочої групи повинні:
- обмежити дослідження конкретним продуктом і процесом, тобто визначити конкретну переробну лінію та продукт, а також чітко визначити технічне завдання відповідно до даної ситуації;
- визначити типи небезпечних чинників, які мають входити до складу досліджень (наприклад, біологічні, хімічні або фізичні чи будь-яка їх комбінація);
- визначити ланку харчового ланцюга, що підлягає дослідженню, тобто етап життєвого циклу продукції (доставка, зберігання, виробництво, споживання).
Обов’язки членів групи НАССР
Прізвище, ім’я та по батькові |
Посада |
Досвід/ освіта |
Обов’язки |
Мельниченко В.Ф. Усаченко Л.М. |
Секретар-діловод Заст. завідувача |
Незакінчена вища, вища |
Технічний секретар групи НАССР. Ведення оперативної документації (протоколи, записи) |
Берченко М.М,
Заєць В.М. |
Завідувач господарства |
Середня
середня |
Забезпечує придатність обладнання і його обслуговування, постачання води, видалення відходів, роботу каналізаційних систем |
Перестюк Л.Б. |
Сестра медична |
Середня спеціальна, медична сестра |
- проводить навчання з персоналом щодо впровадження НАССР; - дозволяє видачу готових страв після зняття проби; - веде документацію з харчування; - бере участь в роботі комісії з бракеражу продуктів харчування і продовольчої сировини; - проводить аналіз якості харчування. Контролює: - безпечність та якість продуктів харчування та продовольчої сировини, які надходять у заклад; - наявність добових проб; - вихід, безпечність, якість страв; - дотримання технології приготування страв; - температурний режим у холодильному обладнанні; -санітарний стан харчоблоку; - дотримання правил особистої гігієни персоналом; - стан здоров’я працівників; - своєчасність проходження обов’язкових медоглядів. |
Гурська Л.М. |
Комірник |
Середня |
- бере участь у складанні меню та актів бракеражу продуктів харчування і продовольчої сировини при встановленні їх недоброякісності чи при виявленні чи при виявленні продуктів з великим відсотком відходів. Несе відповідальність за: - приймання, зберігання та видачу продуктів харчування і тари; - дотримання умов зберігання і термінів реалізації продуктів харчування і продовольчої сировини; - відповідає за якість та асортимент продуктів харчування і продовольчої сировини, дотримання вимог санітарного законодавства при їх зберіганні. Контролює: - умови доставки продуктів харчування і продовольчої сировини; - наявність у холодильному обладнанні термометрів та температурний режим; - метрологічне забезпечення. |
Гурська Л.М. Березюк Л.М. |
Кухар |
Середня кухар |
Відповідають за: - зберігання і використання денного запасу продуктів; - повноту закладки продуктів і вихід страв; - якість і своєчасне приготування їжі; - дотримання технології приготування страв; - санітарний стан приміщення харчоблоку; - контролюють температурний режим у холодильному обладнанні. |
Райбедюк І.В. |
Підсобний робітник,
|
Середня |